Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΒΗΝΕΙ (25-10-1995)

ΤΟ πέμπτο γυμνάσιο αρρένων Θεσσαλονίκης είναι ήδη ένας γοητευτικός μύθος - αλλά δυστυχώς, ένας μύθος που κοντεύει να σβήσει, γεγονός που, μάλλον, ελάχιστοι παλιοί απόφοιτοι γνωρίζουν ή διερχόμενοι την παραλιακή και βλέποντας νοσταλγικά το κτίσμα θεωρούν πως όλα ρέουν εντός του κανονικά, όπως μέσα στις μνήμες μας.
Αλλά δεν είναι έτσι - κατ' αρχήν για όσους δεν γνωρίζουν, το πέμπτο γυμνάσιο αρρένων Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος λίγο πολύ θρυλικός κι έχει ήδη περάσει στη λογοτεχνία, ενώ ο Διονύσης Σαββόπουλος, ως γνωστόν, έχει αφιερώσει τον δίσκο του "Αχαρνής" σε έναν από τους εκλεκτούς φιλόλογους του πέμπτου, τον Βαφειάδη που, καθώς γράφει "τον έκανε καλόν στ' αρχαία".
Το πρώτο πέμπτο στεγάστηκε στο νυν πολιτιστικό κέντρο της εθνικής τράπεζας, τέως βίλλα Καπαμτζή, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Η γυμνάσιο αρρένων, ενώ το πέμπτο μετανάστευσε στην οδό Κριεζώτου αριθμός 2 - η αυλή του, τότε, άγγιζε την άκρη της θάλασσας.
Δεν είναι λοιπόν γνωστό σε πολλούς ότι πριν λίγα χρόνια καταργήθηκε το ιστορικό 5ο γυμνάσιο και ιδρύθηκε αντίστοιχο πειραματικό, συστεγαζόμενο στον ίδιο χώρο με το 5ο λύκειο. Αυτό το πειραματικό τροφοδοτούσε το 5ο λύκειο που συνέχιζε έτσι την παράδοση του ιστορικού 5ου - πέρσι που προτάθηκε και το 5ο λύκειο να μετονομαστεί σε πειραματικό, ο σύλλογος των καθηγητών αρνήθηκε και αντέδρασε για να μην εξαφανιστεί έτσι κάθε ίχνος του παλιού πέμπτου.
Ιδρύθηκε ανεξάρτητο πειραματικό λύκειο ενώ ορίστηκε ως τροφοδότης του πέμπτου λυκείου το 28ο γυμνάσιο που βρίσκεται στη Ν. Εγνατία. Από τους 100 απόφοιτους που είχε το 28ο έμειναν στο πέμπτο οι 68 καθ' ό,τι οι λοιποί προτίμησαν πιο κοντινά λύκεια.
Τελικά, το 5ο λύκειο: από τα 12 τμήματα που είχε πέρσι, φέτος έχει 9, του χρόνου θα έχει εφτά και σε λίγα χρόνια θα σβήσει.
Οι καθηγητές έχουν προτείνει την επανίδρυση του πέμπτου γυμνασίου που θα τροφοδοτεί το πέμπτο λύκειο για να συνεχιστεί η παράδοση που τόσους λαμπρούς αποφοίτους παρέδωσε σ' αυτήν την δύσκολη πόλη.
Οσοι από τους παλιούς απόφοιτους γνωρίζουν το πρόβλημα και όσοι από τους Θεσσαλονικείς πιστεύουν ότι η πραγματικότητα και ο μύθος του πέμπτου πρέπει να διασωθεί και να συνεχιστεί, πρέπει με όποιο τρόπο μπορούν να κινητοποιηθούν επιδεικνύοντας την ευαισθησία του συμπολίτη που ξέρει να προασπίζει την ενότητα των προσώπων της πόλης.
Ο σύλλογος των καθηγητών του πέμπτου λυκείου αποφάσισε να καλέσει όλους τους αποφοίτους, παλιότερους και νεότερους καθηγητές και μαθητές που είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για την απειλή οριστικού αφανισμού του πέμπτου και να βοηθήσουν παντί τρόπω όχι μόνο για την διάσωση, αλλά και την την επανίδρυση και χάραξη μιας νέας πορείας αντάξιας της παλιάς φήμης του πέμπτου γυμνασίου.
Κάποτε η θάλασσα άγγιζε τα ακρότατα όρια της αυλής του πέμπτου. Με την αποξήρανση του γύρω χώρου και την κατασκευή της νέας παραλίας το πέμπτο έγινε περίκλειστο και εσωστρεφές και τείνει - το χειρότερο - να εξαφανιστεί εντελώς ως όνομα και ως υπόσταση.
Παλιοί συμμαθητάδες, Διονύση Σαββόπουλε, αγαπητοί μας καθηγητές, φίλοι από τα χρόνια της εφηβείας και του αυστηρότατου αλλά γοητευτικού πέμπτου, βοηθήστε!
Δεν αρκεί να περνάμε απ' έξω οδηγώντας κι ανακαλώντας μνήμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου