Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ στο ΠΕΜΠΤΟ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Σύλλογος αποφοίτων του 5ου Γυμνασίου σας προσκαλεί στην τελετή αποφοίτησης του 5ου Λυκείου στις 24/6/09 ημέρα Τετάρτη μετά τις 20:30 στον χώρο του σχολείου μας στην οδό Κριεζώτου.Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει:
Χορευτικές επιδείξεις
Μουσική χορωδιακή εκδήλωση
Προβολή μικρών ταινιών των παιδιών
Βραβεύσεις αριστούχων απόφοιτων
Ομιλίες επίσημων με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Αθλητισμού και συμμαθητή μας Γιάννη Ιωαννίδη.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

Κορνηλία σευχαριστούμε!

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ της ΠΟΛΗΣ

ΜΈΡΟΣ 2ο Σωκράτης Ιορδανίδης (1912-1985)

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν επίσης φωτογράφος. Εργάστηκε στον τομέα του φωτορεπορτάζ και συνεργάστηκε με όλες τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διάφορα προξενεία. Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με το φωτογράφο Μιχάλη Τσολακίδη και το 1974 δημιούργησε δικό του εργαστήριο. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, φωτογράφισε και στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς και στο Αγιο Όρος, καλύπτοντας το 1963 τις γιορτές της χιλιετηρίδας από την ίδρυσή του. Έχει εκδοθεί το λεύκωμα Με το βλέμμα του Σωκράτη Ιορδανίδη στη Θεσσαλονίκη του '50, Φωτογραφίες Σωκράτη Ιορδανίδη, Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, 1998. Μέρος του αρχείου του ανήκει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο ΚΘΒΕ

Το πρώτο κτίριο του Πέμπτου

Η Βίλα Καπαντζή

Στην οδό Βασ. Όλγας βρίσκεται η Βίλα Καπαντζή που χτίστηκε το 1898, στο τέλος της δεκαετίας του 1890, όταν χτίστηκαν οι περισσότερες επαύλεις στη "συνοικία των εξοχών". Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της πόλης και σώθηκε χάρη στην επέμβαση της Εθνικής Τράπεζας. Την περίοδο 1982-1988 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσής του, με αποτέλεσμα η Βίλα Καπαντζή να αποκτήσει και πάλι την παλιά της αίγλη.
Η έπαυλη ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Καπαντζή, πλούσιων τραπεζιτών, που εμφανίζονται στο συντεχνιακό ιστό της πόλης ήδη από το 18ο αιώνα. Το 1912, στο κτίριο εγκαταστάθηκε ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής της πόλης, ο πρίγκιπας Νικόλαος. Το 1917, τον διαδέχτηκε ο πρωθυπουργός Ελ.Βενιζέλος, επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης. Το 1928 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και στο χώρο του εγκαταστάθηκε το αμερικανικό ίδρυμα Foundation. Από το 1938 μέχρι το 1972 εκεί στεγαζόταν το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων με μόνη διακοπή τα χρόνια του Β΄ Παγκoσμίου Πολέμου, κατά τα οποία οι χώροι της βίλας άλλαξαν πολλές χρήσεις και ενοίκους.
Η Βίλα Καπαντζή αποτελεί σημαντικό δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής που άνθησε στη Θεσσαλονίκη και επικράτησε ιδιαίτερα στην περιοχή, την ονομαζόμενη "των πύργων" ή "των εξοχών", στα τέλη περίπου του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού είδους και ύφους αποτελεί η συνύπαρξη νεοκλασικών, αναγεννησιακών, μπαρόκ και art nouveau στοιχείων, τα οποία διαφοροποιούνται στις όψεις, τονίζοντας το μορφολογικό πλουραλισμό του κτιρίου.


Κατερίνα Δελούκα

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

AΦΙΕΡΩΜΑ στους ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ της ΠΟΛΗΣ

ΜΕΡΟΣ 1ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Ο Γιάννης Στυλιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Πρωτοήρθε σε επαφή με τη φωτογραφία προς τα τέλη της δεκαετίας του '50. Ουσιαστικά, υπήρξε αυτοδίδακτος στη φωτογραφία, με την οποία ασχολήθηκε λίγα μόνο χρόνια, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.

Η ανήσυχη και λεπτή καλλιτεχνική του φύση όμως του επέτρεψε να συγκροτήσει ένα έργο υψηλής ποιότητας, το οποίο διακρίνεται για το ιδιαίτερα προσωπικό του ύφος.

Το έργο του συγκροτείται από αρκετές διαφορετικές ενότητες όπως Το Ναυπηγείο, όπου συνθέτει ένα σκηνικό δημιουργικής αταξίας φωτογραφίζοντας σκουπίδια και μηχανές, εργαλεία και πρώτες ύλες, σκελετούς και ράμπες καθέλκυσης,

Η Λαϊκή στην περιοχή της Σαλαμίνας, όπου καταγράφεται ο χώρος από διαφορετικές γωνίες: από ψηλά, μια γενική άποψη, από το ύψος του δρόμου, δίνοντας την αίσθηση συμμετοχής του κόσμου, Η Παρέλαση στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου παρατηρεί τον αυθορμητισμό και τη μαζικότητα συμμετοχής του κοινού, η Ευρώπη, μια περιήγηση σε πόλεις όπως Μιλάνο, Πάδοβα, Βενετία, Λωζάννη, Μασσαλία, όπου περιδιαβαίνει σε αστικά περιβάλλοντα με έντονη ζωή, και ταχείς ρυθμούς, Το Άγιο Όρος, όπου συναντούμε πορτραίτα μοναχών, εσωτερικά δωματίων, απόψεις μοναστηριών και λεπτομέρειες.

Το έργο του Γιάννη Στυλιανού διεκδικεί τη θέση του στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη μεταπολεμική και τη μεταπολιτευτική γενιά φωτογράφων.(ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)