Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

AΦΙΕΡΩΜΑ στους ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ της ΠΟΛΗΣ

ΜΕΡΟΣ 1ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Ο Γιάννης Στυλιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Πρωτοήρθε σε επαφή με τη φωτογραφία προς τα τέλη της δεκαετίας του '50. Ουσιαστικά, υπήρξε αυτοδίδακτος στη φωτογραφία, με την οποία ασχολήθηκε λίγα μόνο χρόνια, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.

Η ανήσυχη και λεπτή καλλιτεχνική του φύση όμως του επέτρεψε να συγκροτήσει ένα έργο υψηλής ποιότητας, το οποίο διακρίνεται για το ιδιαίτερα προσωπικό του ύφος.

Το έργο του συγκροτείται από αρκετές διαφορετικές ενότητες όπως Το Ναυπηγείο, όπου συνθέτει ένα σκηνικό δημιουργικής αταξίας φωτογραφίζοντας σκουπίδια και μηχανές, εργαλεία και πρώτες ύλες, σκελετούς και ράμπες καθέλκυσης,

Η Λαϊκή στην περιοχή της Σαλαμίνας, όπου καταγράφεται ο χώρος από διαφορετικές γωνίες: από ψηλά, μια γενική άποψη, από το ύψος του δρόμου, δίνοντας την αίσθηση συμμετοχής του κόσμου, Η Παρέλαση στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου παρατηρεί τον αυθορμητισμό και τη μαζικότητα συμμετοχής του κοινού, η Ευρώπη, μια περιήγηση σε πόλεις όπως Μιλάνο, Πάδοβα, Βενετία, Λωζάννη, Μασσαλία, όπου περιδιαβαίνει σε αστικά περιβάλλοντα με έντονη ζωή, και ταχείς ρυθμούς, Το Άγιο Όρος, όπου συναντούμε πορτραίτα μοναχών, εσωτερικά δωματίων, απόψεις μοναστηριών και λεπτομέρειες.

Το έργο του Γιάννη Στυλιανού διεκδικεί τη θέση του στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη μεταπολεμική και τη μεταπολιτευτική γενιά φωτογράφων.(ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου